Vaccinatie konijn

Myxomatose en Viraal Haemorrhagisch Syndroom type 1 en 2 (VHS 1/2) zijn drie ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke virusziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic disease (afgekort RHD) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd.

Myxomatose bij een konijn

Myxomatose bij een konijn

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken worden steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

Viraal Haemorrhagisch Syndroom

Acute sterfte bij VHS

Acute sterfte bij VHS

VHS wordt ook door een virus veroorzaakt, hoewel het een ander virus is dan het myxomatosevirus. Ook het verloop van de ziekte is heel anders. Velen met VHS besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn sufheid, geen eetlust, koorts en pijn waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen. De konijnen sterven vaak aan inwendige bloedingen, vandaar ook de naam van de ziekte. Sinds december 2015 is er in Nederland een nieuwe variant van het RHD virus opgetreden, nl. RHD type 2. Het ziekteverloop bij deze nieuwe variant is iets trager dan bij RHD 1 maar de symptomen zijn gelijkaardig, nl. acute sterfte bij konijnen.

Overdracht

Ieder konijn, zowel een binnen- als buitenkonijn loopt risico om besmet te worden met VHS of Myxomatose. Myxomatose wordt vnl. overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Ook is besmetting via direct contact met besmette konijnen of materialen mogelijk. VHS wordt vnl. overgedragen via urine van besmette konijnen.  De ziekte kan echter ook worden overgedragen via direct contact met besmette konijnen en materialen of bloedzuigende insecten. Daarnaast kan het virus ook lang in de omgeving overleven in bijvoorbeeld groenvoer, hooi of stro.

Hoe kunt u uw konijn beschermen ?

  • Vaccinatie !: Vaccinatie biedt bescherming tegen deze virusziekten. Vaccineer uw konijn ideaal gezien in het voorjaar om optimale bescherming te bieden. Voor april 2020 werd er gevaccineerd door middel van 2 vaccinaties. Één vaccinatie bood bescherming tegen myoxomatose en RHD type 1 en de andere vaccinatie bood bescherming tegen RHD type 2. Sinds april 2020 kunnen we zelfs met behulp van 1 vaccinatie bescherming bieden tegen drie bovengenoemde virusziekten, nl. myxomatose én RHD type 1/2. Afhankelijk van de vorige vaccinaties van uw konijn kan het in het begin wel nodig zijn 1 extra booster van het vaccin toe te dienen. Aangezien we nu maar 1 vaccinatie moeten geven is dit zowel voor het comfort van uw konijn als voor u voordeliger.
  • Bescherm uw konijn tegen stekende insecten. Dit kan o.a. door het plaatsen van horren of een klamboe.
  • Zorg dat wilde konijnen geen contact kunnen maken met uw konijnen.
  • Pluk geen gras of groenten op plaatsen waar ook wilde konijnen kunnen komen!
  • Zorg voor een goede hygiëne.