Zeker 50 procent van alle honden en katten in Nederland is te dik, maar er wordt niet uitgesloten dat dit percentage inmiddels is opgeklommen tot maar liefst 65 procent. De hoogste tijd dat er wordt ingegrepen, want de gezondheidsrisico’s die overgewicht met zich meebrengen, liegen er niet om.
Hoe weet je of je huisdier te zwaar is? En is je viervoeter te zwaar, hoe zorg je er dan voor dat hij een paar pondjes kwijtraakt? En hoe hou je hem vervolgens op gewicht?
Gezondheidsrisico’s van overgewicht
Sommige baasjes vinden het wel schattig staan als hun hond of kat wat aan de mollige kant is. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat overgewicht de nodige risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van het dier. Je kunt hierbij denken aan suikerziekte, het sneller slijten van de gewrichten en andere gewrichtsklachten, vetgezwellen, huidproblemen en zelfs hartaandoeningen. Daarnaast hebben zwaarlijvige dieren minder uithoudingsvermogen dan hun slanke soortgenoten en is hun algehele weerstand minder goed, waardoor ze eerder vatbaar zijn voor ziektes.
Oorzaak van overgewicht
We leven in een welvarend land. Dat zien we helaas ook terug aan toename van overgewicht, zowel bij mensen als bij dieren. Eigenlijk ontstaat overgewicht bij dieren op dezelfde manier als bij mensen. Zodra een dier meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt, zal overgewicht ontstaan. Dus een hond of kat die veel voer en snacks aangeboden krijgt en middelmatig tot weinig beweegt, wordt op den duur te dik.
Maar natuurlijk spelen ook andere factoren een rol. Castratie of sterilisatie kan bijvoorbeeld ook een oorzaak zijn. De stofwisseling van dieren verandert namelijk zodra ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Hierdoor hebben ze vaak minder energie nodig.
Ook oudere dieren hebben vaak minder energie nodig, omdat ze over het algemeen minder actief worden. Sommige rassen hebben ook meer aanleg om dik te worden. Af en toe ligt er een medische oorzaak ten grondslag aan het overgewicht (bijvoorbeeld een schildklier die niet goed werkt). Heb je het idee dat jouw hond of kat niet overdadig eet en voldoende beweging krijgt en is je viervoeter toch te dik? Dan is het verstandig om je huisdier te laten onderzoeken door je dierenarts.
Wanneer is een hond of kat te dik?
Elk dier moet je individueel bekijken. Voor de ene kat is drie kilo een goed gewicht, terwijl een gewicht van zeven kilo een goed gewicht kan zijn voor een meer uit de kluiten gewassen kat. Wat het ideale gewicht is, hangt onder meer af van de grootte en de bouw van het dier. Toch zijn er een aantal punten waaruit je kunt afleiden of jouw huisdier te dik is.
Mogelijke signalen van een hond of kat die te zwaar is:
- Ribben die niet te voelen zijn;
- Het ontbreken van een taille;
- Verminderde activiteit (veel slapen, traag bewegen, weinig en slechts kort spelen);
- Bovengemiddelde interesse in eten / continu de indruk wekken honger te hebben;
- Kortademigheid;
- Slecht uithoudingsvermogen.
Hoe kun je overgewicht voorkomen?
Alles wat er niet aan zit, hoeft er ook niet af. Dat klinkt simpel, maar zo simpel is het ook. Als je huisdier met overtollige kilo’s te maken heeft, is het best moeilijk – zowel voor het dier als voor de baas! – om die kilo’s weer kwijt te raken. Zoals in zoveel gevallen is ook bij overgewicht voorkomen beter dan genezen.
Heeft jouw dier een gezond gewicht, probeer dit dan op peil te houden. Wij geven je hiervoor graag een aantal tips:
- Zorg ervoor dat de voeding optimaal is afgestemd op de energiebehoefte, leeftijd, conditie en levensfase van je dier. Zo heeft een gecastreerde, gesteriliseerde of oudere hond doorgaans minder energie nodig dan een jonge, opgroeiende hond. En een drachtige poes heeft gedurende haar dracht en zoogfase meer energie nodig dan een gesteriliseerde poes op leeftijd.
- Op de verpakking staan richtlijnen die je kunt gebruiken om je dier de juiste hoeveelheid te gegeven. Overschrijd deze hoeveelheden niet.
- Twijfel je welk voer het beste is voor jouw dier? Vraag je dierenarts om advies.
- Geef slechts heel af en toe een tussendoortje. Met een extra knuffel of wandeling / spelletje kun je je viervoeter ook belonen en verwennen;
- Zorg ervoor dat je huisgenoot voldoende beweging krijgt.
- Houd het gewicht van je dier goed in de gaten, door hem regelmatig te wegen
Mijn huisdier heeft overgewicht, wat nu?
Jouw huisdier krijgt vermoedelijk meer energie binnen dan dat hij verbruikt. Om de overtollige kilo’s kwijt te raken, moet de hoeveelheid voer (en mogelijk ook het soort voer) worden aangepast en moet je dier meer gaan bewegen. Dat klinkt natuurlijk helemaal niet leuk, want je wilt je huisdier natuurlijk veel liever verwennen. Maar bedenk dat je hem er veel meer mee helpt als je hem van zijn overbodige kilo’s afhelpt! Je huisdier gaat zich dan weer beter voelen, zijn weerstand neemt weer toe, je verkleint de kans op ziektes en ongemakken en je verlengt zijn levensduur. Bovendien betekent op zijn gewicht letten niet dat je hem niet meer mag verwennen. Met een knuffel of een extra lange wandeling verwen je hem misschien nog wel meer als met zo’n calorierijke snack of een extra bekertje voer.
Nog een paar tips
- Geen tussendoortjes meer (eventueel kun je een paar brokjes van het avondeten als tussendoortje geven);
- Zorg ervoor dat er één persoon is die de hond of kat het eten geeft, zodat deze persoon precies weet hoeveel het dier binnenkrijgt. Vertel mensen in je omgeving ook dat je dier op dieet is en dat ze dus geen extraatjes mogen geven;
- Weeg het eten zorgvuldig af (bijvoorbeeld met behulp van een maatbeker of keukenweegschaal);
- Verdeel de hoeveelheid voer die je huisdier op één dag mag hebben bij voorkeur over twee porties (’s ochtends één portie en ’s avonds het tweede portie).
- Wij adviseren om uw dier op een speciale dieetvoeding over te schakelen. Ons advies is:
- Hill’s prescription diet R/D
- Hill’s prescription diet W/D
- Dit is een volledige voeding die weinig calorieën bevat, maar veel voedingsvezels om het hongergevoel te beperken. Hill’s R/D bevat toevoegingen, die uw dier helpen om vet te verbranden en spieren te ontwikkelen tijdens gewichtsverlies. Ook Hill’s W/D bevat in vergelijking met andere voeders minder energie. Vanwege de samenstelling is W/D tevens geschikt voor honden en katten met blaasproblemen, suikerziekte en een gevoelig maag-darmstelsel.
- BEWEGEN! Het absolute sleutelwoord om af te vallen. Het is een leuke manier om energie te verbruiken. Denk niet alleen aan een extra wandeling, maar ook aan bijvoorbeeld hondenfrisbee of wat dacht je van doggydance? Voor katten zijn er in de dierenwinkel allerlei leuke spelletjes te koop;
- Neem de tijd. Het is onverantwoord om je huisdier van de één op de andere dag op een streng dieet te zetten. Snel afvallen is ongezond waardoor je de kans op andere gezondheidsproblemen vergroot. Dat je de beslissing hebt genomen om je dier af te laten vallen, is al een belangrijke stap. Bouw het verminderen van eten / snacks langzaam af en bouw het meer/intensiever bewegen geleidelijk op.
- Weeg je hond of kat regelmatig om te controleren of jullie nog steeds op de goede weg zijn.